НОИ - Национален Осигурителен Институт Здравно осигурителен форум
Февруари 06, 2016, 10:22:42 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:                            НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА НИ ХАРЕСАТЕ В ФЕЙСБУК Smiley
   Начало   Помощ Търси Календар Вход | Задай Въпрос към специалист - Регистрация  
NAP BG NAP BG
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Промени в периода от който се изчислява обезщетението - 2012г.  (Прочетена 14185 пъти)
vanko
Гост

Сподели:


Изменени са разпоредбите на чл. 41, ал. 1, чл. 47, ал. 2 и чл. 48, ал. 2 от КСО, съгласно които периодът, от който се изчисляват паричните обезщетения за временна неработоспособност с начало след 31.12.2011 г. и паричните обезщетения при трудоустрояване, с начало на трудоустрояването също след 31.12.2011 г., се увеличава от 12 на 18 календарни месеца.

Чл. 41. (1) ( в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване не може да надвишава среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.« Промени в периода от който се изчислява обезщетението - 2012г. » Активен
vanko
Гост

Чл.47(2) (., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение е в размер на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение през 18-те календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването. Когато осигуреният е работил по-малко от 18 месеца до деня на трудоустрояването, обезщетението се определя като разлика между среднодневното възнаграждение, определено по чл. 41, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.

Чл.48(2) ( в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение е в размер на разликата между полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение през 18-те календарни месеца, предхождащи месеца на трудоустрояването, но не повече от среднодневния размер на максималния месечен осигурителен доход, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването. Когато осигурената е работила по-малко от 18 месеца до деня на трудоустрояването, обезщетението се определя като разлика между среднодневното възнаграждение, определено по чл. 41, и получаваното среднодневно брутно трудово възнаграждение след трудоустрояването.

« Промени в периода от който се изчислява обезщетението - 2012г. » Активен
doreti77
Гост

Лице ползва болничен през м. януари 2012 год. Съгласно последните изменения, доходът от който се изчислява обезщетението обхваща периода 18 м. назад, т.е. от м. декември 2011 до м. юли 2010 год. През този период от м. септември 2010 до месец май 2011 год. лицето е било регистрирано като безработно с право на обезщетение за безработица в р-р около 500 лв. месечно.

При изчисляване на болничния кой доход следва да се вземе предвид за периода 09.2010 - 05. 2011 - МРЗ или размера на обезщетението за безработица?

По телевизията съобщиха, че се променя периода за изчисляване на болничните от 18 на 24 мес. назад. При положение, че ще ползвам болничен без прекъсване от януари до юни 2012 эг. / тогава  влизам в болничен 45 дни преди раждане/, как ще ми се изчисляват последващите болнични / за февруари, март, април и май/ - ще се промени ли периода  от 12.2011 г. до 01-2010 г. /24 мес.назад/ или се счита, че съм заварено положение?

« Промени в периода от който се изчислява обезщетението - 2012г. » Активен
elvin
нои бг
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 1Здравейте, имам следното питане: работя в държавна работа от 6 месеца, преди това около година не работех, но имам 1 година трудов стаж от минал период.
Въпросът ми е - имам ли право да ползвам болничен и дали ще бъде заплатен при тези обстоятелства.
Благодаря!
« Промени в периода от който се изчислява обезщетението - 2012г. » Активен
SILVIQ IVANOVA
нои бг
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 1ZDRAVEITE ,ISKAM DA POPITAM IMA LI NACHIN DA PROVERQ ZA KOI MESEC MI E PREVEDEN BOLNICHEN? BLAGODARQ PREDVARITELNO!
« Промени в периода от който се изчислява обезщетението - 2012г. » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  
Болнични |  Бременност |  Здравни осигуровки |  Майчинство |  Обезщетение за Безработни |  Осигурителен Доход |  Осигурителна Вноска |  Пенсии |  Пенсионни Осигуровки |  Хотели по ППР на НОИ |  НОИ БГ
Осигурен от НОИ Форум Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Проверен Статус